Su solicitud ha sido enviada. Tendrá una respuesta lo antes posible.

APOCALIPSI

BIBLIA INTERCONFESIONAL CATALANA

Pròleg: XAVIER ALEGRE

Il·lustracions: JOSÉ LUIS FARIÑAS

Edició original limitada a 99 exemplars venals

Primer Premi al Llibre Millor Editat el 2010 en la Modalitat de Bibliofília atorgat pel Ministeri de Cultura.

ALTA BIBLIOFILIA

 

DESCRIPCIÒ

LLIBRE DE LA REVELACIÓ El llibre de l’Apocalipsi fou escrit a finals del segle I d.C. per un profeta cristià desconegut, d’arrels religioses jueves i molt familiaritzat amb l’Antic Testament i amb les seves imatges, que ressonen al llarg de tota l’obra. Sobre tot empra els llibres de l’Èxode, d’Ezequiel i de Daniel perquè tots tres parlen de l’actuació alliberadora de Déu contra l’imperi de torn que oprimia Israel en moments difícils de la seva història. Així ajuda als seus lectors a creure que també ells seran alliberats per Déu de l’opressió de l’imperi romà.

De fet, l’Apocalipsi, el darrer llibre de la Bíblia cristiana, és una de les obres que més ha interessat i inquietat als seus lectors en els moments de grans crisis de la història. Per això ha deixat la seva petjada en tantes pintures, textos literaris i pel·lícules que se n’han fet ressò al llarg de la història. Els gravats que trobem en l’obra present en serien un bon testimoni del tipus d’imatges artístiques que han predominat des de que fou escrit el llibre. Són imatges que volen expressar la complexitat dels símbols que l’autor empra per a impactar religiosament els seus lectors o oients, sobre tot en el que aquestes imatges poden tenir d’amenaçadores (es pot veure com descriu amb imatges terribles els mals que provoquen els exèrcits de tot imperi a Ap 9,7-11, o les plagues que cauran sobre l’Imperi romà, si no és converteix). Amb tot això, Joan vol fer una crida a la conversió. En general -i l’art pictòric, sobre tot medieval, en dóna un bon testimoni d’aquest aspecte-, els artistes i lectors s’han fixat especialment en els monstres bigarrats, en les amenaces i en les catàstrofes que apareixen en el llibre. Aquestes, segons Joan, es refereixen als perills que amenacen el món quan els qui tenen el poder polític, econòmic i religiós no respecten la realitat creada i limitada d’aquest món (avui els ecologistes ens ajuden a comprendre millor aquest aspecte). L’Apocalipsi pertany a un tipus de literatura bíblica que es feu molt popular en temps de crisis, no només política i social, sinó sobre tot religiosa, tan en el món jueu (el llibre de Daniel en seria un bon testimoni, car està escrit quan el rei Antíoc Epifanes perseguí la religió jueva en la primera part del segle II a.C.), com en el cristià (l’Apocalipsi estaria escrit en el temps de les persecucions de l’emperador Domicià contra les Esglésies d’Àsia Menor, l’actual Turquia). Per això aquest tipus de literatura fou tan popular entre els segles II a.C. i el I d.C. I rep el nom de literatura apocalíptica, perquè es té en compta que la paraula grega apocálipsis significa “revelació”, un concepte molt important en aquest tipus de literatura…

…Per altra banda, i per a desemmascarar els enganys de l’Imperi i les forces negatives, injustes, aliades de l’Imperi romà, que tan de dolor estan provocant a les comunitats cristianes, Joan empra imatges simbòliques, difícils d’entendre, si no es té la clau de la seva interpretació. En el fons, és un llenguatge xifrat. I això és volgudament així perquè el contingut del llibre és una crítica dura a l’Imperi romà. I l’autor vol evitar, en la mesura del possible, la persecució per part de les autoritats polítiques. Per això empra sobre tot imatges tretes de l’Antic Testament, en principi desconegudes pel espies de l’imperi, però conegudes pels creients. Són imatges típiques que identifiquen a l’imperi amb Babilònia, l’imperi que va destruir el regne de Judà i va portar els seus habitants principals a l’exili en temps del profeta Ezequiel. També és anomenat per Joan, tenint present que ja el profeta Osees identificava la idolatria amb la prostitució, “la gran prostituta” (Ap 17), que porta un vestit de porpra i escarlata, tot simbolitzant amb el seu color que és la causant de la mort dels màrtirs cristians (Ap 17). En la mateixa línia, parla crípticament de l’emperador Domicià, que és el responsable de la persecució que està patint ara la comunitat, tot dient que és el número 666, un número que, com ell mateix diu, l’intel·ligent pot identificar amb una persona ben concreta (Ap 13,18). Per a poder desxifrar el número és bo de saber que en el seu rerafons hi ha la llegenda, molt popular a l’època en que s’escriu l’Apocalipsi, que veia a Domicià com l’emperador Neró que havia tornat a la vida (s’hi al·ludeix a Ap 17,8; 13,3; 17,11). Si es té present aquesta llegenda, i que la suma de les lletres en hebreu de la paraula “Neró César” dóna el número 666, es pot saber que la Bèstia és Domicià… Xavier Alegre

CARACTERÍSTIQUES DE L’OBRA

  • Apocalipsi o llibre de la Revelació de Jesucrist és una nova edició original amb textos de la Bíblia Interconfessional Catalana seleccionats pel pare Josep Boadas i amb una magnífica introducció de Xavier Alegre que enriqueix amb la seva interpretació iconològica el text bíblic per la seva aclaridora exegesi de l’Apocalipsi, de la simbologia i de les al·legories submergides en l’escriptura.
  • Les il·lustracions entre el text i les estampes són obra de l’artista José Luis Fariñas. Inclou tretze estampes en color exemptes realitzades amb la tècnica mixta d’art digital i serigrafia sobre paper Vendrell de 260 g expressament fabricat per a aquesta edició amb una verjura i una textura adaptades a las aquarel·les de l’artista. A més a més, el llibre conté vuitanta dibuixos litogràfics entre el text: portadelles, orles, colofons (alguns d’ells de pàgina sencera).
  • En total són vint-i-quatre díptics de 38 x 28 cm en paper Vendrell de 260 g amb vuitanta-sis pàgines impreses amb el tipus Tribute en les seves versions rodones, cursives, negretes, versaletes i lligadures en diversos cossos. Es presenta en branca conforme a la tradició bibliòfila, en una capsa dissenyada per l’arquitecte, bibliòfil i enquadernador Andrés Pérez-Sierra.
  • L´Apocalipsi, forma part de l´edició original, el tiratge del qual es limita estrictament als següents exemplars:

Cinquanta exemplars numerat en romana de l’I/L al L/L, que inclouen tretze estampes en color i tretze més sèpia, destinats als membres del Club de Bibliofília de Liber Ediciones.

Noranta-nou exemplars numerats en aràbiga de l’1/99 al 99/99, que inclouen tretze estampes en color.

Set exemplars signats del P.A.1 al P.A.7 i Tres exemplars signats de l’H.C.1 a l’H.C.3, que inclouen tretze estampes en color; tots ells destinats a col·laboradors.

  • L’autenticitat de cada exemplar es garanteix exclusivament mitjançant el testimoni notarial, que acompanya cada un dels exemplars.

GALERIA D’IL•LUSTRACIONS:

Sol·liciti informació sense compromís


Desarrollado por 2.0 Diseño